Tel Aviv part 2
Shalom. Hier ons laatste bericht uit Israel. Even geleden dat jullie van ons iets hebben kunnen lezen maar ons drukke schema

Eerst gingen we naar Bethlehem. Natuurlijk bekend van kindeke Jezus die daar geboren is. Op de plaats is de Geboortekerk gebouwd (zie foto). Achter in de kerk nog een trapje af om precies bij de plek te komen. Natuurlijk veel pelgrims, toeristen en backpackers zoalswij natuurlijk. Een vervelende taxichauffeur bleef ons maar achterna zitten met een vakantiebrochure met plaatsen waar hij ons naar toe zou kunnen brengen. We mochten zelf weten wat we er voor betaalden. Wij wilde wel voor vijf shekel (een euro) op zijn aanbod ingaan, maar zo bedoelde hij het niet.

Na de geboortekerk nog naar de melkgrot. Op deze plek zouden Jozef enMariagestopt zijn omdat kindeke Jezus honger had. Tijdens het voeden is er een druppel melk op de grond gevallen, en heel de grot werd wit.
Na Bethlehem terug naar Jeruzalem voor de tocht naar Ramalah, dachten wij. We kwamen bij een totaal verlaten checkpoint. De bedoeling is de West Bank te verlaten via het checkpoint en zo naarJoods grondgebied te lopen. Het leek wel of er een Bijbelse appocalyps had plaatsgevonden. Maar het bleek de schuld van Yom Kippoer. Geen bussen, taxis, etc. Dus wij weer terug en uiteindelijk met een Arabische sherut naar Ramallah gereden. Mooie rit door de woestijn compleet met bedoeinen, kamelen en ezels. In Ramallah wat rondgewandeld. Drukke stad met drukke markten en veel verkeer en heeeeeeel veeeeeeel mensen op straat. Uiteindelijk naar het graf van Yasser Arafat gegaan (zie foto). Het complex staat bij de voormalige compound waar hij gewoond heeft.

Na Ramallah terug naar Jeruzalem, waar alles net weer een beetje tot leven begon te komen. In Jeruzalem zijn we zes nachten geweest en hebben we te veel gedaan en bezocht om op te noemen. Maar toch een poging:
- over de muren van de oude stad gelopen
- de kruisweg langs de Via Dolorosa gelopen
- de Klaagmuur bezocht
- de tunnels in en onder de Klaagmuur bezocht
- de souk verkend
- de Heilige Grafkerk bezocht die gebouwd is op de plaats waar Jezus gekruisigd is
- de kerk bezocht gebouwd op het graf van Maria
- het Holocaust museum Yad Vashem bezocht
- in het Israel Museum de Dode Zee-rollen gezien
- de kamer van de Holocaust op de Zionberg bekeken
- het graf van Oskar Schindler bezocht
- de Moskee van de Hemelvaart gezien met hier een voetafdruk van Jezus
- de Hof en Grot van Ghetsemane waar Jezus de Judaskus kreeg en gearresteerd is
- een excursie gedaan naar de Dode Zee en gedreven en met modder ingesmeerd
- Massada bezocht en bijna weggesmolten van de warmte
- de plek waar de Dode Zeerollen zijn gevonden in Qumran
- Mea Sharim, een ultra-orthodoxe wijk waar iedereen in de Joodse kledij loopt, ondanks de niet normale temperaturen
- het huis van Benyamin Netanyahu gezien met daarnaast een complete bivak als protest tegen het niet doorgaan van een gevangeneruil om een Israelische militair, Galid Shalit,die vier jaar geleden gekidnapt is in Gaza (de familie zit daar dag en nacht; de foto is genomen naast de toegangspoort naar het huis van Netanyahu)

- de Al Aqsa-moskee met de Rotskoepel (en net op tijd weer weg)
- enz., enz., enz.; de hele reisgids hebben we gehad
Na Jeruzalem met de bus naar Nazareth. Ook hier weer de nodige bezienswaardigen gezien, zoals de kerk die gebouwd is op de timmerwerkplaats van Jozef en de plek waar de engel aan Maria verscheen om haar te vertellen dat ze zwanger was van Jezus. Vlakbij Nazareth hebben we ook nog Cana gezien waar Jezus water veranderde in wijn, en Tiberias, waar hij over water liep.
Nu weer terug in het warme Tel Aviv waar we nog even twee dagen kunnen relaxen voordat we zondagmorgen vroeg weer terug vliegen naar Amsterdam (via Parijs). Zondagmiddag komen we daar aan. Wij danken jullie allemaal weer voor de leuke reacties en tot de volgende reis.
Caroline en Jeffrey, Tel Aviv, Israel
Ha Jeff en Lien,
Leuk dat jullie zo veel hebben kunnen zien. Masada is inderdaad echt ongelovelijk warm! Moeilijk om het daar lang vol te houden! Twee weken er alweer bijna op! Ben benieuwd naar jullie foto's en ervaringen. Tot snel!
Groetjes Lindsay
shalom,ja,ja dat zal straks weer wennen zijn hier in 't kille holland!!!!je kunt gelijk de jassen weer aandoen,en laarzen!!14 graden voorspellen ze,maar fijn dat jullie ook zoveel gezien hebben,en dat allemaal in 1 land!!!zo verschillend allemaal,ik hoor volgende week alle verhalen life wel,groetjes zus peet.